Case: Viral Facebook Chatbot konkurrence

viral facebook konkurrence

Sådan laver du en viral Facebook konkurrence

Konkurrencer på Facebook har altid været utroligt populære. Førhen var det meget let at få en masse følgere til at like og kommentere et opslag, men i takt med at rækkevidden på Facebook falder, bliver det sværere for virksomheder at indsamle nok leads fra konkurrencer.

I dette indlæg vil jeg vise dig hvordan vi udnyttede hvordan Facebook-algoritmen virker, hvilket øgede konkurrencens engagement rate og antallet af leads.

viral facebook konkurrence

Det skal du give væk i din konkurrence

Når du afholder en facebook konkurrence, så kan det virke tiltalende at vælge en ting, som du ved at mange vil have fingrene i, eksempelvis en iPad.

Det bør du dog aldrig gøre.

Hvis (og kun hvis) du sælger iPads og tilbehør relateret til en iPad, må du give den væk. Men selv hvis du solgte iPads, så ved jeg, at avancen er så lav, at det aldrig ville give mening.

Så for at opsummere: lav aldrig en konkurrence om en iPad!

Hvad skal du så give væk?

Formålet med din konkurrence vil oftest være at få flere kunder. Det bør det i hvert fald være.

Du giver noget væk og får mere igen. Din ROI for konkurrencen skal være positiv, medmindre din virksomhed er på størrelse med Coca Cola og afholder konkurrencen af brandingmæssige årsager.

Virksomheder laver oftest konkurrencer på Facebook for at indsamle leads i form af email-tilmeldinger.

Derfor er det yderst vigtigt, at det du giver væk, er relateret til det du sælger. For så bliver det efterfølgende MEGET lettere at sælge til de personer, der deltog men ikke vandt konkurrencen.

Hvis der er kraftig efterspørgsel efter dit produkt, så kan du blot vælge at give dét væk (og senere give “taberne” en rabat i trøstepræmie).

Sælger du noget, som ikke kan skabe et virvar af likes og kommentarer, så kig på komplementære produkter, der fungerer godt sammen med dit.

Er du tattovør? Giv et gavekort til tattoveringer

Er du en softwarevirksomhed? Så træk lod om 1 års forbrug af dit produkt

Du kan hurtigt finde mange gode præmier. Men for at give din konkurrence en endnu større chance for at gå viralt, så bør det være af så stor værdi, at det får brugerne til at dele konkurrencen med deres venner.

Case: TrænerAkademiet

TrænerAkademiet (blivpt.dk) sælger en personlig træner uddannelse. En af ejerne, Frederik, kontaktede Marky for at høre mere om muligheden for at afholde en Facebook konkurrence med en chatbot.

Selv var han ikke specielt erfaren i e-mail markedsføring og efter en kort snak om Facebook chatbots, besluttede vi os for at lave konkurrencen med en chatbot som det primære værktøj til leadgenerering.

Den virale effekt kan også sagtens opnås med e-mail markedsføring, men effekten vil være mindre på grund af de lave åbnings- og klikrater for email udsendelser.

Sådan lavede vi en viral Facebook konkurrence

Vi kan dele processen i at lave en viral Facebook konkurrence op i 5 trin:

 1. Formålet med konkurrencen
 2. Opsætningen af Facebook chatbotten
 3. Trøstepræmien
 4. Analyse af resultaterne
 5. Nurturing

Trin 1: Formålet med konkurrencen

Du bør aldrig blot afholde en konkurrence, for at afholde en konkurrence. Der skal altid være et klart defineret mål med konkurrencen, så alt du gør, gøres for at optimere mod målet.

Sælger du f.eks. software til andre virksomheder, så bør formålet med konkurrencen være at få flere tilmeldinger til dit nyhedsbrev eller e-mail flow og med tiden flere salg.

For TrænerAkademiet var målet klart. Deres næstkommende “hold” skulle fyldes ud med spirende personlige trænere. Vores fokus var derfor hele tiden rettet mod at maksimere det mål mest muligt.

Trin 2: Opsætning af chatbotten

Opsætningen mellem Facebook-annoncen og chatbotten var relativ simpel. Når en person klikkede på annoncen, så åbnede en Messenger-samtale hvor personen blev bedt om at acceptere betingelserne for at deltage i konkurrencen.

Den første besked vi efterfølgende sendte til deltagerne, var en notits om, at vi vildt gerne ville høre hvilken øvelse der var deres favoritøvelse i kommentarfeltet for annoncen.

viral facebook besked

Det gjorde vi af to grunde:

 1. Det gav TrænerAkademiet input til deres undervisningsmateriale
 2. Det skabte en viral effekt for konkurrencen, både fordi deltagerne gik tilbage og kommenterede opslaget, men også fordi de nu kunne dele konkurrencen med deres venner direkte i Messenger

Chatbotten var herefter sat sammen således, at den over de næste 7 dage sendte små beskeder med tips og tricks til personlige trænere.

Vi forsøgte på den måde at forberede de deltagende på livet som personlig træner, hvis de nu skulle vinde Facebook konkurrencen.

facebook chatbot flow

Udover at det holdt TrænerAkademiet top-of-mind hos de deltagende, så startede det også en række tanker hos dem.

“Hvor meget mon jeg kan tjene som personlig træner?”

“Hvordan får man egentlig flere klienter?”

“Hvor kan jeg få arbejde henne?”

“Skal jeg starte selvstændigt eller søge job hos en virksomhed?”

Trin 3: Trøstepræmien

“I er alle vindere”

Den sætning hører småbørn, når de taber i en konkurrence. Fordi det virker. Børnene bliver ikke alt for kede af det.

Det samme gælder for tabere af Facebook konkurrencer.

Som nævnt, så er formålet med konkurrencen at tjene flere penge. Derfor skal vi forsøge at få flest mulige til at gøre et køb hurtigst muligt.

De fleste vil ikke bare gøre et køb med det samme, fordi de forventer at vinde produktet (og dermed få det gratis). Derfor skal vi give dem et større incitament til at købe.

Her er en rabatkode en af de letteste og mest effektive metoder. Vi sender derfor taberne en besked i stil med:

Du vandt desværre ikke konkurrencen om X, men du skal ikke forlade os uden nogen gevinst. Hvis du nu alligevel får lyst til at købe X, så har vi lavet den her rabatkode, der gælder de næste X dage og giver X% rabat. Men skynd dig, for der er kun X antal tilbage.

Den ovenstående besked fungerer godt fordi den indeholder:

 • Scarcity
 • Urgency

To af de mest effektive psykologiske marketingprincipper.

Vi fortæller at rabatkoden kun gælder i en begrænset periode og at der kun er et begrænset antal. På den måde vil vi få de interesserede til at handle hurtigere.

Præcis dette gjorde vi i Facebook konkurrencen for TrænerAkademiet. En 7-dages rabatkode på 1.000 kr. med et stærkt begrænset antal.

Det virkede fordi:

 1. Den var tidsbegrænset
 2. Der var et begrænset antal
 3. Rabatten var af en betydelig størrelse

Deltagerne vidste ikke hvor mange andre der gjorde et køb og følte sig derfor presset til at handle hurtigt.

Trin 4: Analyse af resultaterne

Når konkurrencen er afholdt, vinderen er trukket og rabatkoden til taberne er udsendt, er det på tide at analysere resultaterne.

Hvis du kender livstidsværdien af dine leads, så kan du fint analysere resultaterne lige efter konkurrencen.

Gør du derimod ikke det, er det fornuftigt at afvente resultaterne, indtil at rabatkoden er udløbet og måske endda endnu længere.

Selvom dine leads måske ikke gør et køb lige nu, så har dit brand vundet plads i deres bevidsthed og det har helt sikkert også en værdi, selvom den ikke er direkte målbar.

Hos Marky er vi dog mest til konkrete, målbare resultater, så det sammenlignede vi hos TrænerAkademiet.

Hvordan gik det så?

TrænerAkademiet opnåede et Return on Ad Spend (ROAS) på ca 950%. Dvs. at virksomheden smed 1 kr. i konkurrencen og fik 9,5 kr. igen.

Trin 5: Nurturing

Først når du har afholdt din virale Facebook konkurrence, begynder “det hårde arbejde”. For du har nu skaffet dig selv en masse leads, som forhåbentligt skal blive til betalende og loyale kunder.

Hvis de ikke allerede har købt, så er det målet at de med tiden skal købe. Her kan du med fordel fortsætte den strategi, som vi lavede med TrænerAkademiet.

Bliv ved med at levere værdi og fortæl så brugerne, når du har et godt tilbud eller en form for begrænset mængde af varer/rabatkoder tilbage.